Fietsonderhoud

Het is belangrijk je fiets goed te onderhouden. Hieronder staat de informatie om jouw Loekie kinderfiets zelf te controleren en te onderhouden.

Stuur- en zadelpen

Een fiets is pas echt comfortabel als je lekker op de juiste hoogte zit. De zadelhoogte kan je zelf veranderen door de zadelpen hoger of lager te plaatsen. Maar hoe kom je erachter wat de juiste hoogte is? Hier is een simpele truc voor: ga zonder schoenen op je fiets zitten. Plaats één pedaal in de hoge en één pedaal in de lage stand. Met je hak op de laagste pedaal moet je been nét gestrekt zijn.

zadel afstellen

Afbeelding 1. Zadelhoogte veranderen

De zadelhoogte veranderen doe je op de volgende manier:

  1. Draai de zadelpenbout iets los . De zadelpen kan nu omhoog of omlaag worden gezet.
  2. Na het verzetten van het zadel moet de bout weer goed vastgedraaid worden.

Lekker zitten betekent niet alleen een goede hoogte van het zadel, ook het stuur is belangrijk. De meeste Loekie-fietsen zijn uitgerust met een traditionele stuurpen, één stuk gemaakt van stevig staal. Met de expander wordt de stuurpen vastgezet in de stuurbuis. Stel dus zowel het zadel als het stuur op de juiste hoogte in. Hou met het stuur rekening dat in de bochten het stuur niet in de zij van het kind komt.

 

stuur afstellen

Afbeelding 2. Stuurhoogte veranderen

De hoogte van het stuur verander je op de volgende manier:

  1. Draai de expanderbout in ongeveer 4 slagen los.
  2. Tik met een hamer (met een kunststof kop) de bout naar beneden. De bout moet nu los zijn.
  3. Stel de juiste hoogte in, zodat je lekker rechtop kan fietsen.
  4. Draai de expanderbout weer goed vast.

 

Belangrijk:

  • Controleer regelmatig of de stuurpen nog stevig vast zit. Er mag geen speling zijn. Twijfel je? Raadpleeg je Loekie-dealer.
  • Het is belangrijk dat de zadel- en stuurpen minimaal 7 cm in de buis blijven. Dit staat aangegeven met waarschuwingsstreepjes op de zadel- en de stuurpen.
  • Heb je de stuurpen aangepast? Denk er dan aan dat het stuur recht moet staan ten opzichte van het wiel, anders stuurt je fiets niet goed.
  • Bagage hoort op de bagagedrager. Om veilig te kunnen sturen, is het belangrijk om niets aan je stuur te hangen.
  • Het instellen van de juiste hoogte doe je samen met je ouders. Natuurlijk kan je ook langs je Loekie-dealer gaan.

Tips

Om te voorkomen dat de stuur- en zadelpen door roestvorming vast gaan zitten, kun je het gedeelte van de pen dat in het frame steekt licht insmeren met bijvoorbeeld vaseline.

 

Remmen

Een nieuwe fiets is altijd even wennen. Zeker aan de remkracht, dus probeer dit altijd eerst even uit. Om veilig te remmen, is het belangrijk dat zowel de voorrem als achterrem tegelijkertijd worden gebruikt. Bijna alle Loekie-fietsen hebben een dubbel remsysteem: zowel een terugtraprem als één of twee handrem(men).

Belangrijk:

  • Als je heel hard remt, kun je snel de macht over het stuur verliezen. Let dus goed op in het verkeer.
  • Bij nat weer is de remweg langer dan bij droog weer.
  • Goede remmen zijn belangrijk, dus laat deze regelmatig controleren bij je Loekie-dealer.
  • Om veilig te kunnen remmen is het belangrijk om beide remmen tegelijkertijd te gebruiken.

Terugtraprem

Bijna alle Loekie kinderfietsen zijn voorzien van een terugtraprem. Dit remsysteem is zeer betrouwbaar en heeft weinig tot geen onderhoud nodig.

Velgremmen (V-brake)

De grotere kinderfietsen hebben V-brakes. Deze velgremmen hebben meer remkracht. Oudere kinderen gaan sneller en hebben dus meer remkracht nodig. Bijna alle V-brakes van Loekie hebben een remkrachtdoseerder, waardoor het remmen veiliger wordt.

Het vervangen van de remblokjes is niet makkelijk. Ga daarom langs je Loekie-dealer als de remblokjes versleten zijn, zodat je remmen goed blijven werken.

 

Verende voorvork

Een verende voorvork is natuurlijk erg stoer, maar ook erg handig. Een aantal Loekie-modellen hebben een verende voorvork, waardoor je de hobbels en bobbels in de weg minder voelt. Zorg er bij het schoonmaken voor dat er geen water in de voorvork komt. Het is dus beter om geen tuinslang of hogedrukspuit te gebruiken bij het schoonmaken. Werkt de verende voorvork niet goed? Ga dan even langs je Loekie-dealer.

 

Verlichting

Goedwerkende verlichting is ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid en voor die van je medeweggebruikers. Kinderfietsen zijn kleiner en vallen minder goed op in het verkeer, zorg dus dat je goed te zien bent. Naast een goedwerkende koplamp en achterlicht, zijn pedaalreflectoren en reflectiestroken op de banden of reflectoren in de wielen erg belangrijk. Steeds meer fietslampen werken tegenwoordig op batterijen, dus houd in de gaten of de batterijen nog werken. Bij kinderfietsen wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van een naafdynamo. Deze zit niet meer op het wiel, maar is mooi in de naaf van het voorwiel verwerkt. Het grote voordeel hiervan is dat de verlichting bijna automatisch werkt. Ben je in het bezit van een Loekie-fiets met naafdynamo waarvan de verlichting niet goed werkt? Ga dan even naar je Loekie-dealer.

Belangrijk:

  • Als de batterijen leeg zijn, kun je bij je Loekie-dealer nieuwe halen. Bij voorkeur oplaadbare en milieuvriendelijke batterijen.
  • Voordat je opstapt in het donker, controleer de fietsverlichting even.
  • Schakel nooit je dynamo in tijdens het fietsen, dit kan tot ongelukken leiden.

 

Algemene tips voor je fiets:

  • Laat na enkele weken je nieuwe fiets door je Loekie-dealer nakijken. Sommige fietsonderdelen moeten soms na het inrijden opnieuw worden afgesteld.
  • Met harde banden fiets je comfortabeler en beschadigen de banden minder snel. Pomp je banden dus hard op.
  • Ook kinderfietsen hebben regelmatig onderhoud nodig. Je Loekie-dealer heeft het gereedschap en de kennis om ervoor te zorgen dat je jarenlang plezier hebt van je fiets.
  • Schoonmaken van je fiets kan je het beste doen met warm water met milde vloeibare zeep en poetsdoeken.
  • Gevallen met de fiets? Het is erg belangrijk om na een valpartij je fiets goed te controleren, ook als er op het eerste gezicht geen (zichtbare) schade is. Laat dit bij voorkeur door je Loekie-dealer doen, met name wanneer er een onderdeel verbogen of ontzet is. Terugbuigen of er zelf aan sleutelen kan gevaarlijk zijn. De structuur van het materiaal kan veranderen, waardoor het kan breken. Je veiligheid komt dan in gevaar.
  • Laat je fiets niet altijd buiten staan en behandel hem regelmatig tegen weersinvloeden. Zo blijft je fiets langer mooi.

 

Checklijstje:

Kan ik nog goed remmen?
Zijn de handvatten nog goed en zitten ze nog vast?
Zitten de remblokjes en bouten goed vast?
Werkt de verlichting voor en achter nog?
Zijn de remkabels in orde?
Werken de versnellingen nog?
Zitten alle spaken nog strak in de wielen?
Ben ik goed zichtbaar in het donker?
Zitten de zadel en stuurpen nog minimaal 7cm in de buis?
Zijn de pedalen nog stroef genoeg?
Zitten alle bouten en moeren goed vast en zijn ze niet beschadigd?
Zit de bagagedrager en de snelbinders nog goed vast?
Hebben de banden nog voldoende profiel?
Zijn de snelbinders nog heel?
Zijn de banden hard genoeg?
Is de kettingspanning juist?
Zitten de stuurpen en de stuurbocht goed vast?

 

Ouders of verzorgers

Kleine kinderen zijn speels en zien nog niet al het gevaar in van het verkeerd. Loekie adviseert daarom dringend om uw kinderen niet op de openbare weg te laten fietsen, zeker niet tot de leeftijd van zes jaar. De allerkleinste Loekie-fietsen (12,5 en 16 inch) zijn niet zeer opvallend en zichtbaar en hebben geen standaard verlichting, daarom wordt het geadviseerd om altijd onder begeleiding van ouders of verzorgers te fietsen.